• Mijn naam is Bart Bourdeaux en ben een erkend acupuncturist en heb praktijk in Kortenberg (regio Leuven – Zaventem - Vilvoorde) en Eernegem (regio Torhout – Koekelare).

  Na summa cum laude het diploma van ergotherapeut te hebben behaald, werkte ik tien jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook was ik als lector verbonden aan de Hogeschool West-Vlaanderen, waar ik les gaf aan toekomstige ergotherapeuten.

  Sinds lang geïnteresseerd in de oosterse filosofieën en vooral ook in hun visie op ziekte en gezondheid, besloot ik om mij verder te verdiepen in de acupunctuur en de Chinese geneeskunde.

  Ik behaalde summa cum laude het postgraduaat in de Chinese energetiek en acupunctuur aan de KATHO (Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen) en Jing Ming.
  Daarna voltooide ik mijn klinische stage in het Second Affiliated Hospital van de Nanjing University of Chinese Medicine, China. Kort nadien besloot ik om mij full-time te vestigen als acupuncturist.

  Ook behaalde ik het getuigschrift in de Chinese kruidengeneeskunde.

  Ik vind het zeer belangrijk mij steeds verder bij te scholen en mijn kennis van de Chinese geneeskunde te verdiepen. Daartoe volgde en volg ik diverse opleidingen en bijscholingen:

  • Kinderacupunctuur bij Julian Scott en Alex Tiberi
  • Jaaropleiding osteo- en sportacupunctuur bij ICZO
  • Gynaecologie bij Steven Clavey
  • Meridiaanpalpatie bij Jason Robertson
  • Palpatoire acupunctuur bij Kiiko Matsumoto en Avi Magidoff
  • Congres in 2014 over Wen Bing in Assisi
  • Shang Han Lun en Jing Gui Yao Lue bij Arnaud Versluys en Feng Shi Lun

  Gaandeweg ben ik mij vooral gaan toeleggen op de klassieke vormen van acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Dit wil zeggen: zoals zij werden gepraktiseerd en neergeschreven in de Han-dynastie (teksten als de Su Wen, Ling Shu, Nan Jing, Shang Han Lun, Jing Gui Yao Lue en de Jia Yi Jing) en later de Wen Bing.

  Ook heb ik een bijzondere fascinatie voor de palpatoire vormen van acupunctuur. Het palperen van lichaamszones geeft mij als therapeut belangrijke informatie over de mogelijke achterliggende oorzaken van het probleem van de patiënt en indicaties over een geschikte aanpak. Het grote voordeel van deze methode is dat zowel de therapeut als de patiënt direct feedback krijgt over de werkzaamheid van de therapie, doordat veranderingen direct in het kunnen lichaam worden gevoeld en aangetoond.